Dil Tercihi

Beslenme ve Diyet
Beslenme ve Diyet

Beslenme veya diyet genellikle bir hastalık oluştuğu durumda dikkat edilmesi gereken veya önlem alınması gereken bir durum gibi kabul görmektedir. Oysaki beslenme; büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması, için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme yetersizliği ve dengesizliği bazı hastalıkların oluşmasında doğrudan, bazılarında ise dolaylı nedendir.

Günümüzde birçok hastalığın önlenmesinde, tedavisi sırasında ve hastalık sonrasında kişinin beslenme durumunun saptanarak, kişiye özgü, yeterli ve dengeli beslenme programları ile takip edilmesi gerekmektedir.

Hastanemizde yatarak tedavi olan hastalarımızın hastanede kaldıkları süre içerisinde diyetlerine uygun beslenmeleri Beslenme ve Diyet bölümü tarafından takip edilmekte ve organize edilmektedir.

Zayıflama Programı

Beslenme ve Diyet polikliniğine zayıflama amacıyla başvuran kişilerin yaşı, boyu, kilosu, yaşam şekli, sağlık durumu ve fiziksel aktivitesi göz önünde bulundurularak kişiye özel beslenme tedavisi uygulanmaktadır. Kişinin kendisine özel zayıflama programına alınması vücut dengesi bozulmadan, aç kalmadan, halsizlik, baş dönmesi, kansızlık vb. gibi sağlık sorunları yaşamadan zayıflaması için önemlidir. Özellikle okul çağı ve adölesan çağdaki şişman çocukların tedavisinde diyetin, çocuğun sağlıklı ruh ve beden gelişimini olumsuz etkilememesi şarttır. Haftada 0.5-1 kg verecek şekilde beslenme programı hazırlanır. Verilen kilonun geri alınmaması için kişi yanlış alışkanlıklarından uzaklaştırılıp, yeterli ve dengeli beslenme şekline adapte edilmek üzere eğitim verilir. Sağlıklı beslenme eğitimi ile birlikte uygulanan zayıflama programı sonucunda kişinin vücut yağının azaltılması hedeflenmektedir. Her muayenede vücut yağ analiz cihazı ile vücut yağı, kas kitlesi, vücut suyu ve bazal metabolizma hızı ölçülmektedir.

Kilo Alma Programı

Günlük besinlerle alınan enerjinin harcanan enerjiden az olması veya alınan besinlerin vücut tarafından iyi kullanılamaması ile vücutta zayıflık ortaya çıkar. Harcanan enerjinin geri alınamaması kişinin kalite ve miktar açısından yetersiz beslenmesinden ileri gelebileceği gibi, sindirim bozuklukları, dolaşım bozuklukları, enfeksiyon ve parazit nedenlerden dolayı alınan besinlerin vücutta kullanılamamasından kaynaklanabilir. Hormonal dengesizlikler de zayıflık nedeni olabilmektedir. Zayıflığın nedeni tıbbi tetkiklerle ortaya konduktan sonra kilo almaya yönelik beslenme programı hazırlanmaktadır.

Hastalıklarda Beslenme Tedavisi

Ayaktan veya yatarak hizmet alan tüm hastaların hastalıklarına uygun beslenme tedavisinin verilmesidir. Örneğin şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, mide ülseri, karaciğer ve böbrek yetmezliği, safra kesesi hastalıkları vb. gibi hastalıklar tıbbi beslenme tedavisi gerektiren durumlardır.

Gebe-Emzikli Kadın Beslenmesi

Gebelik ve emziklilik döneminde yeterli ve dengeli beslenme annenin ve bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir. Gebelik döneminde annede kansızlık, folik asit eksikliği ve buna bağlı sağlık sorunları, saç dökülmesi, diş kaybı ve diğer vitamin-mineral eksiklikleri gibi sorunların yaşanmaması için yeterli ve dengeli beslenme şarttır. Gebelik döneminde bazı kadınlarda ortaya çıkan gebelik şekeri (gestasyonel diabet) ise mutlaka diyet tedavisine ihtiyaç duyulan bir durumdur. Bebeğin sağlıklı gelişimi ve normal kiloda doğması ve doğum sonrası gelişiminin iyi olması için anne iyi beslenmelidir. Ayrıca toplumumuzda sık görülen, hamilelik ya da emziklilik döneminde annenin çok kilo alması ve fazla kiloların verilemeden kalması uygun beslenme programları ile önlenebilmektedir. Emzirme döneminde annenin uygun gıdalarla beslenmesi süt salınımını arttırır.

Bebek, Çocuk, Erişkin ve Yaşlı Beslenmesi

Bebeklikten yaşlılığa kadar her dönemde vücudun besinsel ihtiyaçları farklılık göstermektedir. Bir yaşın altındaki bebeklerde anne sütü ve ek besinlerin doğru zamanlarda ve doğru şekilde verilmesi bebeğin beyin ve beden gelişimi açısından çok önemlidir. Bebeklik ve çocukluk döneminde büyüme ve gelişme hızla devam ettiği için yeterli enerji, protein, vitamin ve mineral gibi besin öğelerinin alımı şarttır. Yetişkinlerde yaş, boy, yaşam şekli, fizik aktiviteleri, sağlık durumu besin gereksinimini etkiler. Yaşlılık döneminde ise azalan fizik aktivite ve metabolizma hızına paralel olarak enerji ihtiyacı azalır. Bu dönemde çoğunlukla çeşitli kronik hastalıkların varlığı beslenme şeklinin düzenlenmesini gerektirmektedir.

Sporcu Beslenmesi

Spor yapan kişilerin normal kişilere göre besin alımının fazla olması gerekmektedir. Çünkü günlük harcanan enerji fazla olmaktadır. Yapılan sporun türü, kişinin yaşı, boyu, sağlık durumu alması gereken enerjiyi etkiler. Özellikle büyüme gelişme çağındaki spor yapan çocuklarda zayıflık ve büyüme geriliğinin ortaya çıkmaması için mutlaka uygun beslenme programının hazırlanması gerekir. Yetersiz ve dengesiz beslenme sporcuların hem performanslarını hem de sağlık durumlarını olumsuz etkiler.