Dil Tercihi

Bahar Aylarında Gelişen Kaşıntıların Nedenleri?

Bahar aylarında ilk güneşe maruziyetle birlikte güneş ışınlarına karşı alerjik durumlar gelişebilir. Bununla birlikte en sık görülen çayır, çimen polenlerinin artmasıyla ortaya çıkan alerjik kaşıntılardır. Bahar aylarında hapşırma ve kaşıntı yaşıyorsanız, deri alerji testleri (Delme Testleri) ile hangi tür polenlere bağlı alerjiniz olduğunu ortaya çıkarabilir. Deri alerji testinin faydası testinin faydası tespit edilen polenlerden uzak durmanızı sağlar. Yaptırdığınız testler tedavi esnasında doktorunuza yol gösterir. Test yapılan yerdeki kabarıklıkların büyüklüğüne göre aşı başlanması planlanır, hafif kabarmalar var ise sadece allerji hapları ve spreyleri ile tedavi edilir.

Her bahara girerken artan kaşıntılar ve burun akıntıları yaşıyorsanız yine aşılama için uygun hasta olabilirsiniz. Allerjik durumlara zamanında müdahale edilmezse, alerjiler giderek artar, sürekli boğuk ve kısık sesle konuşmaya sebep olabilir. Ayrıca akciğer sorunlarına ve astım hastalığına kadar ilerleyebilir. Zamanında takip ve tedavi ile bu tür sonuçlardan kaçınmak mümkün olur.

Bahar kaşıntılarının diğer sebei güneşe bağlı gelişen kurdeşen ve polimorf ışık reaksiyonlarıdır. Polimorf ışık alerjisinde ilkbaharda yaklaşık 1 ay süren, güneş gören yerlerde döküntüler ve kaşıntılar eşlik eder. Güneşe bağlı kurdeşen durumlarında kaşıntılı pembe yassı plaklar şeklindedir. Güneş koruyucu krem kullanılmalı ve güneş hassasiyeti yapan hastalıkların araştırılması içinde dermatoloğunuza danışmalısınız.