Dil Tercihi

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi

Hastanemizde yenidoğan ve prematüre (özellikle 1500 gram ve 32 haftanın altındaki bebekler de dahil olmak üzere) bebeklerin 3. Düzey yoğun bakım takip ve tedavileri, uzman neonatolog hekimimiz tarafından yapılmaktadır.

Göz muayeneleri (ROP), sorunlu bebeklerin cerrahi, meningomyelosel(bel açıklığı) ve hidrosefali(kafada su toplanması) gibi beyin cerrahisi operasyonları gerçekleştirilmekte, ameliyat sonrası gereken özellikli yoğun bakım takip ve tedavileri sağlanmaktadır. Yoğun bakım ünitemizde özel eğitim almış yoğun bakım hemşirelerimiz, 5 adet ventilatörümüz, 11 adet tam donanımlı küvözümüz mevcuttur.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nin İşlevi

Normal doğum için gebelik süresi 40 hafta olarak kabul edilirken, gebeliğin 23 ila 37. haftaları arasında doğan ve doğum ağırlığı 2 bin 500 gramın altında olan bebekler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından prematüre olarak kabul edilmektedir. Yapılan son istatistiklere göre ise tüm gebeliklerin yaklaşık olarak yüzde 10’unda erken doğum gerçekleşmektedir. Genellikle 37. Gebelik haftasından önce, yani anne karnında gereken süreyi doldurmadan doğan bebeklerin, solunum, sindirim, sinir sistemleri ve diğer organları tamamlanmamış olduğu için ciddi sorunlar gelişebilmektedir. Bu bebeklerin 24 saat boyunca monitörize edilerek yaşam desteğinin verildiği yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde tutulmaları gerekebilmektedir. Prematüre yenidoğanları sağlıkla hayata kazandırmak büyük özveri ve emek istemektedir. Bu bebeklerin hayata tutunabilmesi için etkin bakım ve tedavilerinin yanı sıra sağlık birimleri ile ailelerin işbirliği de çok büyük önem taşımaktadır. Özel Adatıp İstanbul Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünite’miz, 24.’üncü gebelik haftasından itibaren erken doğum, çoğul gebelik, diyabetik anne bebeği, iri bebek, anne karnında mekonyum yutmuş bebek, zor doğum sonucu oluşan beyin ve diğer organ hasarı gibi yüksek risk taşıyan bebeklere gelişmiş düzeyde bakım sağlamaktadır.

Prematüre bebeklerin, yoğun bakım takipleri kadar mezun olduktan sonraki takipleri de önemlidir. Biz prematüre bebeklerin hastanemizden taburcu olmalarına “mezun olma” diyoruz. Çünkü bu bebekler önce nefes almayı öğreniyorlar, sonra oksijensiz yaşamayı, sonra beslenmeyi.. kısacası yaşamayı öğreniyorlar. En sonunda da bizim yenidoğan yoğun bakım okulumuzdan mezun oluyorlar.

Prematüre ve sorunlu bebeklerin takipleri, yoğun bakımdan mezun olduktan sonra da devam etmektedir. Çünkü bu bebeklerin kendilerine özel aşıları, beslenme şekilleri, kendilerine özel büyüme ve gelişme takipleri, özelllikli muayeneleri, çocuk nörolojisi takipleri, göz muayenesi takipleri vardır. Tüm bu takipler hastanemizin neonatog hekimimiz gözetiminde deneyimli göz hekimimiz, çocuk nöroloğumuz tarafından gerçekleştirilmektedir.