Dil Tercihi

Okul Başarısının Gizli Kahramanları Beslenme Çantaları

Beslenme hayatımızın her döneminde önemlidir ancak okul çağındaki büyüme gelişmesi devam eden çocuklarımızda önemi çok daha fazla artmaktadır. Çocukların yeterli fiziksel ve mental gelişimi gösterebilmeleri için güne başladıkları kahvaltıdan akşam yemeğine, okulda geçirdikleri vakitte tükettikleri beslenme çantalarının içeriklerine kadar her bir öğünü dikkatle hazırlanmalıdır.

Öncelikle bu yaş grubundaki çocuklar güne mutlaka kaliteli proteinler ve karbonhidratlar içeren bir kahvaltı ile başlamalıdır. Örneğin peynir ve mevsim yeşillikleri ile hazırlanmış tam buğday unlu bir sandviç ve 1 bardak süt güzel bir kahvaltı örüntüsü oluşturabilir. Kahvaltı yapmayan çocuklarda odaklanmada zorluk ve zihinsel performansta azalma yaşanabilmektedir.

Okulda öğle yemeğine kadar geçecek olan sürede ise çocuklar beslenme çantalarındaki öğünleri tüketirler. Beslenme çantaları ne kadar besleyici ve güvenilir gıdalarla hazırlanırsa çocukların gelişimleri ve okul başarıları o derece desteklenecektir.

Beslenme çantalarının içeriklerini belirlerken çocuğunuz için bir ara öğün hazırladığınızı unutmayın. Ana öğün kadar enerji içermemeli ancak aynı zamanda çocuğunuza enerji vermeli ve dikkatini toplamasına yardımcı olmalıdır. İçeriğinde şeker bulunan gıdalardan (örneğin hazır meyve suları, kekler vs.), kızartılmış veya yüksek ısıda pişirilmiş gıdalardan ve ambalajlı abur cubur ürünlerinden kesinlikle uzak durulmalıdır. Bu tür gıdalar şeker ve yağ içeriklerinin yüksek olması sebebiyle çocuklarda obezite sıklığını ve yetişkinlik dönemindeki kronik hastalık (tansiyon, kalp, diyabet gibi) riskini arttırmaktadır.

Beslenme çantalarının temizliği de çocukların güvenli besine ulaşabilmeleri için çok önemlidir. Çantalar her gün çok iyi temizlenmelidir. Gıda artıkları çantada kalmaya devam ederse hazırlanan gıdaların bozulmalarına ve zehirlenmelere yol açabilir.

Beslenme çantasına her gün en az 500 ml su mutlaka konmalıdır, tam gün okulda olan bir çocuğa ise en az 1 lt su tedarik edilmelidir. Süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir veya yumurta gibi besinlerden 1 veya 2 tanesi çocuğun günlük protein alımını tamamlaması için her gün çantada yer almalıdır. Protein grubunun yanı sıra kaliteli bir karbonhidrat grubu bulunmalıdır. Tam tahıllı sandviç ekmeği, tam buğday unlu makarna veya evde tam buğday unu ile hazırlanmış poğaça yer alabilir. Taze sebze -meyve grubundan bir besin de mutlaka bulunmalıdır, burada dikkat edilecek husus seçilen sebze ve meyvenin içinde bulunulan mevsime ait bir çeşit olmasıdır. Beslenme çantasının besin değerini arttırmak için sert kabuklu kuruyemişler de eksik bırakılmamalıdır. Ceviz, badem , fıstık ve fındık gibi kuruyemişler de her gün çantaya eklenmelidir. Eğer çocuğunuz tatlılara düşkün ise sağlıklı bir alternatif olarak fındık ezmesi, pekmez, bal veya haftada 1-2 günü sütlü tatlılar da kullanılabilir.

Okul çağı dönemi; fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu, yaşam boyu devam edebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu, çocukların bilgi almaya ve alışkanlık kazanmaya en uygun olduğu dönemdir. Bu dönem; çocuk ve gençlere sağlıklı beslenme ve yaşam biçimi alışkanlığının kazandırılması, sağlıklı yaşam bilincinin yerleştirilmesi ve yetişkinlik dönemi hastalıklarının önlenmesi açısından atılacak adımlar için temeldir. Çocuğunuza sağlıklı beslenmenin önemini mutlaka anlatın, günlük beslenmesinde daha sağlıklı seçimler yapmayı öğretin.

Geleceğimizin mimarı tüm çocuklarımıza yeni eğitim öğretim döneminde başarılar diliyorum, sağlıcakla kalın.