Dil Tercihi
Hastanemiz her gün sağlıkta mükemmellik standardını yeniden tanımlayan bir model olmaya çalışıyor.
Hizmet standartlarımızı sürekli yükselterek hizmet vermeyi, koşulsuz müşteri memnuniyetini sağlamayı, her çalışanın mümkün olan en güvenli koşulda çalıştığından emin olmayı, kendine amaç edinmiştir.
Hastanemiz her gün sağlıkta mükemmellik standardını yeniden tanımlayan bir model olmaya çalışıyor.
Op.Dr. Fulya Gülden Aydın
Op. Dr. Eyüp Kahya
Op. Dr. Abdullah Cevrioğlu
Op. Dr. Ali Nurhan Özbaba
Op. Dr. Ayşe Gül Aytemür
Uzm. Dr. Berrak Taş
Op. Dr. Cem Hakan Yurtsever
Op. Dr. Deniz Taş Şentürk
Uzm. Dr. Devrim Taşkın
Uzm. Dr. Gönül Yılmazoğlu
Op. Dr. Halis Başbay
Uzm. Dr. Hasan Aydın
Uzm. Dr. Hatice Uzman
Uzm. Dr. Işıl Çelikkol Yılmaz
Uzm. Dr. İbrahim Şaşmaz
Uzm. Dr. Mahmut Tekin
Opr. Dr. Melikşah Bulut
Dr. Murat Köşkeroğlu
50 yaş üzerindeki çoğu erkekte prostat büyümesi ve özellikle de prostat kanseri olma korkusu bulunmaktadır.
Prostat Kanseri; erkeklerde en sık görülen kanserler arasında, Türkiye’de 2. Sırada yer almaktadır.
Prostat, her erkekte bulunan bir organdır. Prostatın 3 tane bilinen hastalığı vardır. Bunlardan birincisi daha genç erkeklerde görülen prostat enfeksiyonu, prostatit. İkincisi 50 yaşından sonra sık gördüğümüz iyi huylu prostat büyümesi ve son olarak prostat kanseri. Prostat hastalığı dediğimiz asıl bunlardan birisidir.
Prostat enfeksiyonu, genç yaşlarda daha çok 20 – 30 yaş arasında cinsel aktif dönem hastalığıdır. Elbette daha ileriki yaşlarda da görülebilir fakat daha çok genç yaşlarda görülür. Prostat enfeksiyonu akutu var, kronik olanı vardır. İyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri daha çok 50 yaşında daha sık görülmeye başlar ama baktığımız zaman 60’lı yaşlar pik yaptığı dönemdir. Yaş arttıkça görülme sıklığı artar. İyi huylu prostat büyümesi ve kanseri 50 yaşından sonra görülür. Aslında 30 yaşından sonra prostattaki hücreler büyümeye başlar ama bunu ultrasonla veya muayeneyle veya tomografiyle gözle görülür şekilde büyümüş olması 40’lı yaşlardan sonradır. Prostat tam mesanenin altında idrar yolunu yüzük gibi saran bir organdır. Kestane şeklinde ve büyüklüğünde yaklaşık 15-20 gr ağırlığında bir organdır. Buradaki hücreler mikroskobik olarak büyümeye başlar.
Domatesin içindeki likopen maddesi prostata iyi gelebilir. Yağlı yiyecekler prostatın kötü huylu büyümesinde etkilidir. Bir kişi kanser olduysa, prostat kanseri olmuşsa onun büyümesini yavaşlatacak bir besin yoktur. Ama daha kanser olmadan önce hangi yiyecekler prostat kanserine yakalanma olasılığını azaltır?Hangi yiyecekleri yerlerse prostat kanseri daha az görülür diye soracak olursak o zamanda çok yağlı gıdalar yiyenlerde prostat kanseri olasılığı artar. Daha bitkisel beslenenlerde daha az görülür. Domatesin içerisinde likopen denilen bir madde var bunun prostat kanserinden koruyucu özelliği olduğu söyleniyor, deneysel çalışmalarda öyle olduğu söyleniyor… Ama bilgi olarak pişmiş domatesin prostat kanserinden koruyucu etkisi olduğu söyleniyor. Kanserin en çok görüldüğü yer ABD ve oradaki siyahiler, en az görüldüğü yerde uzak doğu mesela Japonya. Japonya’dan,Amerika’ya göç etmiş olan Japonlarda, Japonya’da yaşayanlardan daha çok görülüyor.
İyi huylu prostat büyümesi, ilaç ve cerrahi tedavi yani ameliyat ile tedavi edilebilir. Prostat kanseri evresine göre, ilaç, ameliyat, ışın ve kemoterapi ile tedavi edilebilir. Prostat enfeksiyonları yani prostatit antibiyotik ile tedavi edilir.İyi huylu prostat büyümesi 2 şekilde tedavi edilir. Birincisi; ilaç tedavi. İkincisi ise; cerrahi tedavidir. Prostatın içindeki düz kasların tonusunun artmasıyla idrar kanalını kapatıp idrar çıkışını engeller. Kişi idrara zor çıkar. Bazı ilaçlar buradaki düz kas tonusunu azaltır, hastanın idrar çıkışı daha kolay olur. İlaçlar oradaki düz kasları gevşeten ilaçlarlardır. Bu ilaç prostatın büyümesini engellemez ve küçültmez tamamen şikayeti azaltır. İkinci grup ilaçlar ise prostatın büyümesini önleyen birazda küçülten ilaçlardır. Yan etki olarak cinsel fonksiyonları bozduğu için hastayla konuşarak veririz. Bu ilaç tedavisinden fayda görmeyen veya beraberinde bazı ek hastalığı olan hastalara ise cerrahi tedavi yaparız. Kapalı ameliyat direk idrar yolundan yani penisin ucundan girerek prostatın yaptığı tıkanıklığı ortadan kaldıran ameliyattır. Özel aletler ile yapılır. Bu tıkayan kısmı kapalı yöntemle açıyoruz. Açık ameliyat ise çok büyük prostatlarda, kapalı ameliyatlarda yapılamayacak kadar büyümüş prostatlarda, küçük bir kesi yapılıyor mesane açılıyor ve oradan prostatın büyüyen kısmı alınıyor. Prostat kanseri ilaçla tedavisinde ise; testesteron hormonunu inaktif aktif hale getirmek yani prostat üzerindeki aktivesini ortadan kaldırmak testestenon seviyesini sıfırlamak veya aktivitesini düşürmek amaçlı ilaç tedavisidir. İkinci seçenek ameliyattır ama o ameliyatta prostat olduğu gibi alınır. Kanser nedeniyle ameliyat olmuş bir kişide prostat bulunmaz olduğu gibi alınır. Üçüncü tedavi ışın tedavisidir. Işın tedavisinde; ise dışardan prostat bölgesine ışın tedavisi uygulanır. Son olarak da, son çare başka organlara sıçramış, kemiklere sıçramış, ameliyat şansını kaybetmiş kişilere kemoterapi uygulanır. Prostat kanserinde tedavi aslında hastalığın evresine göre yapılır. Her kanserin bir evresi vardır. İlk evresi kanserin tamamen prostat dokusunun içinde olduğu evredir. İkinci Evre kanserin prostat dışına çıktığı evre ama uzak organlara gitmemiş. Üçüncü evre artık prostat dokusundan çıkmış başka organlara da sirayet etmiş, kemiklere sıçramış, akciğere gitmiş beyne gitmiş… Böyle bir evrede prostatı ameliyata alsanız, fayda sağlayamazsınız. Ama başka yere gitmemiş prostat için o zaman ameliyat şansı vardır.
Kanserde kontrolsüz büyüme vardır. Başka organlara da sıçrayabilir yani metastaz yapabilir. İyi huylu büyüme ile kanser arasındaki fark; kanserde kontrolsüz büyüme vardır. Her kanserde hücre kontrol dışında büyür, kan yoluyla başka organlara gider ama iyi huylu büyüme başka organlara gitmez, bulunduğu yerde büyür. Aradaki fark birinde başka organlara sıçraması buna metastaz yapması, diğerin de ise bunun olmaması… İyi huylu büyüme sadece bulunduğu organda yaptığı hasara göre yakınmalara sebep oluyor.
Puberteden önce testisleri alınan yani hadım edilenlerde prostat büyümesi olmaz. Çünkü prostat büyümesi için testesterona ihtiyaç vardır. Türkiye de akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser, prostat kanseridir. Genel olarak 65 yaşı en sık görülen yaş aralığıdır. Prostat enzim salgılar, bunun en önemli görevi de meninin fonksiyonu iyileştirmesidir.
Büyümesinin sebebi yaş… Yaşla beraber testesteronun etkisi vardır. Kimisinde az kimisinde fazla büyür.
İyi huylu büyüme, prostat kanseri ve enfeksiyonudur.
ABD de ilk sırada görülen bir kanserdir. Bizde ise ikinci sırada görülüyor. Elimizde yakınma tanısını erken teşhis edebildiğimiz belirteç var, kanda tespit ediliyor. Çoğu kanserde öyle bir şansımız yok. Bu belirtece PSA diyoruz. Ailesinde kanser olanlarda 40 yaşından sonra, olmayanlarda 50 yaşından sonra yılda bir bakılması gerekilen bir belirteç… Kanserin erken teşhisini koyuyor, bu nedenle korkmamalıyız. Neden korkuyoruz? Çünkü kanser insanın hayatını sağlığını etkiliyor, yaşam süresini kısaltıyor. O nedenle insanlar korkuyorlar. Çünkü kanserin ileri evresinde tanı konulursa metastaz yapmış, kemiklere geçmiş aşamaya konulursa hastayı kaybedebiliriz. Bu yüzden korkutur. Erken tanı konulursa eğer tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.
Prostat kanserinin belirtileri ortaya çıktığı zaman biz geç kalmışız demektir. Bizim amacımız kanser ortaya çıkmadan önce tanı koymak. Biz kanserin tanısını belirtilerle koyarsak ileri evrede yakalamış oluyoruz. Erken evrede hiçbir şikayet yapmaz. Metastaz yaptığı evrede, çevre organlara yayıldığı dönemde ağrıya sebep olur. Erken evrede prostat kanserinin hiçbir belirtisi olmayabilir. Böbrek tümöründe, idrar torbası kanserinde ultrason yapıp görebiliriz. Ama prostat kanseri öyle değil… Prostat kanserinde mikroskobik olarak tanı koyuyoruz. PSA yüksektir, biyopsi yapar, tanı koyarız. Ama iyi huylu prostat büyümelerinin belirtileri ise mesaneden sonraki idrar kanalını kapatıyor, hasta idrar yaparken zorlanıyor, bir kısmını çıkarıyor bir kısmını çıkaramıyor, idrar ince geliyor. İdrarı çıkarmak istediği zaman yoruluyor, sürekli kasılıyor, mesane içinde bazı değişiklikler oluyor o değişiklere bağlı sebeplerde de sık idrara çıkma, aniden idrara çıkma isteğidir. İdrar yaparken yanma. İleriki dönemlerde mesanedeki idrarın artık boşaltamadığı dönemlerde, idrar kaçırmaya başlıyor. Bütün bu şikayetler iyi huylu prostat büyümesinin belirtileridir.
Prostat enfeksiyonu olmaması için idrar yolu enfeksiyonu geçirmemesi lazım. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık geçirmemesi lazım onun için korunması lazım. İyi huylu prostat büyümesi ondan korunamayız. Büyücekse büyüyecektir. Sadece şikayetleri azaltacak şeyler var acı ekşi tuzlu baharatlı bunlar prostatta ödem yaparak şikayetleri daha da arttırabilir. Kanserde keza öyle ondanda korunacak bir şey yok ama bu söylediğimiz diyet çok yağlı yememek likopenden zengin pişmiş domates tüketebiliriz. Şunu alın kanserden korunursunuz diyeceğimiz bir şey yok. Mesela kabak çekirdeği çinko bulunduruyor. Bir görevi de enfeksiyondan koruyor olması. İçerisinde çinko barındırdığı için idrar yolu enfeksiyonundan koruyor.
Prostatit ile çok yeni bir gelişme yok. Sadece belli bir antibiyotiğe karşı direnç gelişiyorsa, yeni çıkan antibiyotiklerle tedavi etme şansımız var, onun dışında yeni bir gelişme yok. İyi huylu prostat gelişmesindeki tedaviler kapalı ameliyatta kullanılan enerji kaynakları gelişiyor enerji kaynakları teknolojideki gelişmeyle yeni enerji kaynaklarının bulunması tedavi geliştiriyor mesela lazer enerjisi. Normalde prostat dokusu elektrik enerjisiyle kesilerek alınıyorken lazer enerjisiyle buharlaştırılıyor. En önemli tıbbi gelişme lazerin kullanımı. Prostat kanserindeki gelişmelere bakacak olursak oradaki bazı ilaçlar hedefe yönelik tedavi dediğimiz kanser hücresinin büyümesine yönelik tedavilerdir.
Sağlık Rehberimizi Keşfedin
Kişisel verileriniz; veri sorumlusu olarak Vega Hospital tarafından işletilen (www.vegahospital.com.tr) internet sitesini ziyaret edenlerin gizliliğini korumak Kurumumuzun önde gelen ilkelerindendir. Bu Çerez Kullanımı Politikası (“Politika”), tüm web sitesi ziyaretçilerimize ve kullanıcılarımıza hangi tür çerezlerin hangi koşullarda kullanıldığını açıklamaktadır.
Çerezler, bilgisayarınız ya da mobil cihazınız üzerinden ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır.
Genellikle ziyaret ettiğiniz internet sitesini kullanmanız sırasında size kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak, sunulan hizmetleri geliştirmek ve deneyiminizi iyileştirmek için kullanılır ve bir internet sitesinde gezinirken kullanım kolaylığına katkıda bulunabilir. Çerez kullanılmasını tercih etmezseniz tarayıcınızın ayarlarından Çerezleri silebilir ya da engelleyebilirsiniz. Ancak bunun internet sitemizi kullanımınızı etkileyebileceğini hatırlatmak isteriz. Tarayıcınızdan Çerez ayarlarınızı değiştirmediğiniz sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiğinizi varsayacağız.
İnternet sitelerinde yer alan çerezlerde, türüne bağlı olarak, siteyi ziyaret ettiğiniz cihazdaki tarama ve kullanım tercihlerinize ilişkin veriler toplanmaktadır. Bu veriler, eriştiğiniz sayfalar, incelediğiniz hizmet ve ürünler, tercih ettiğiniz dil seçeneği ve diğer tercihlerinize dair bilgileri kapsamaktadır.
Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Sitede tercih ettiğiniz dil ve diğer ayarları içeren bu küçük metin dosyaları, siteye bir sonraki ziyaretinizde tercihlerinizin hatırlanmasına ve sitedeki deneyiminizi iyileştirmek için hizmetlerimizde geliştirmeler yapmamıza yardımcı olur. Böylece bir sonraki ziyaretinizde daha iyi ve kişiselleştirilmiş bir kullanım deneyimi yaşayabilirsiniz.
İnternet Sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Oturum çerezlerini ziyaretinizi süresince internet sitesinin düzgün bir şekilde çalışmasının teminini sağlamaktadır. Sitelerimizin ve sizin, ziyaretinizde güvenliğini, sürekliliğini sağlamak gibi amaçlarla kullanılırlar. Oturum çerezleri geçici çerezlerdir, siz tarayıcınızı kapatıp sitemize tekrar geldiğinizde silinir, kalıcı değillerdir.
Bu tür çerezler tercihlerinizi hatırlamak için kullanılır ve tarayıcılar vasıtasıyla cihazınızda depolanır Kalıcı çerezler, sitemizi ziyaret ettiğiniz tarayıcınızı kapattıktan veya bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra bile saklı kalır. Tarayıcınızın ayarlarından silinene kadar bu çerezler tarayıcınızın alt klasörlerinde tutulurlar.
Kalıcı çerezlerin bazı türleri; İnternet Sitesini kullanım amacınız gibi hususlar göz önünde bulundurarak sizlere özel öneriler sunulması için kullanılabilmektedir.
Kalıcı çerezler sayesinde İnternet Sitemizi aynı cihazla tekrardan ziyaret etmeniz durumunda, cihazınızda İnternet Sitemiz tarafından oluşturulmuş bir çerez olup olmadığı kontrol edilir ve var ise, sizin siteyi daha önce ziyaret ettiğiniz anlaşılır ve size iletilecek içerik bu doğrultuda belirlenir ve böylelikle sizlere daha iyi bir hizmet sunulur.
Ziyaret ettiğiniz internet sitesinin düzgün şekilde çalışabilmesi için zorunlu çerezlerdir. Bu tür çerezlerin amacı, sitenin çalışmasını sağlamak yoluyla gerekli hizmet sunmaktır. Örneğin, internet sitesinin güvenli bölümlerine erişmeye, özelliklerini kullanabilmeye, üzerinde gezinti yapabilmeye olanak verir.
İnternet sitesinin kullanım şekli, ziyaret sıklığı ve sayısı, hakkında bilgi toplayan ve ziyaretçilerin siteye nasıl geçtiğini gösterirler. Bu tür çerezlerin kullanım amacı, sitenin işleyiş biçimini iyileştirerek performans arttırmak ve genel eğilim yönünü belirlemektir. Ziyaretçi kimliklerinin tespitini sağlayabilecek verileri içermezler. Örneğin, gösterilen hata mesajı sayısı veya en çok ziyaret edilen sayfaları gösterirler.
Ziyaretçinin site içerisinde yaptığı seçimleri kaydederek bir sonraki ziyarette hatırlar. Bu tür çerezlerin amacı ziyaretçilere kullanım kolaylığı sağlamaktır. Örneğin, site kullanıcısının ziyaret ettiği her bir sayfada kullanıcı şifresini tekrar girmesini önler.
Ziyaretçilere sunulan reklamların etkinliğinin ölçülmesi ve reklamların kaç kere görüntülendiğinin hesaplanmasını sağlarlar. Bu tür çerezlerin amacı, ziyaretçilerin ilgi alanlarına özelleştirilmiş reklamların sunulmasıdır.
Aynı şekilde, ziyaretçilerin gezinmelerine özel olarak ilgi alanlarının tespit edilmesini ve uygun içeriklerin sunulmasını sağlarlar. Örneğin, ziyaretçiye gösterilen reklamın kısa süre içinde tekrar gösterilmesini engeller.
Çerezlerin kullanımına ilişkin tercihlerinizi değiştirmek ya da çerezleri engellemek veya silmek için tarayıcınızın ayarlarını değiştirmeniz yeterlidir.
Birçok tarayıcı çerezleri kontrol edebilmeniz için size çerezleri kabul etme veya reddetme, yalnızca belirli türdeki çerezleri kabul etme ya da bir internet sitesinin cihazınıza çerez depolamayı talep ettiğinde tarayıcı tarafından uyarılma seçeneği sunar.
Aynı zamanda, daha önce tarayıcınıza kaydedilmiş çerezlerin silinmesi de mümkündür.
Çerezleri devre dışı bırakır veya reddederseniz, bazı tercihleri manuel olarak ayarlamanız gerekebilir, hesabınızı tanıyamayacağımız ve ilişkilendiremeyeceğimiz için internet sitesindeki bazı özellikler ve hizmetler düzgün çalışmayabilir. Tarayıcınızın ayarlarını aşağıdaki tablodan ilgili link’e tıklayarak değiştirebilirsiniz.
İnternet Sitesi Gizlilik Politikası …………………………………..tarihlidir. Politika’nın tümünün veya belirli maddelerinin yenilenmesi durumunda Politika’nın yürürlük tarihi güncellenecektir. Gizlilik Politikası Kurum’un internet sitesinde (www.vegahospital.com.tr) yayımlanır ve kişisel veri sahiplerinin talebi üzerine ilgili kişilerin erişimine sunulur.
Vega Hospital
Adres: Kazimiye Mah. Uğur Mumcu Cad. No:6 Çorlu / Tekirdağ
Telefon: 444 40 47
Web Adresi: www.vegahospital.com.tr
RANDEVU FORMU
Prostat Tedavisinde Gecikmeyin
RANDEVU FORMU
Sizlere en kısa sürede dönüş sağlayacağız.