Dil Tercihi
Hastanemiz her gün sağlıkta mükemmellik standardını yeniden tanımlayan bir model olmaya çalışıyor.
Hizmet standartlarımızı sürekli yükselterek hizmet vermeyi, koşulsuz müşteri memnuniyetini sağlamayı, her çalışanın mümkün olan en güvenli koşulda çalıştığından emin olmayı, kendine amaç edinmiştir.
Hastanemiz her gün sağlıkta mükemmellik standardını yeniden tanımlayan bir model olmaya çalışıyor.
Op.Dr. Fulya Gülden Aydın
Op. Dr. Eyüp Kahya
Op. Dr. Abdullah Cevrioğlu
Op. Dr. Ali Nurhan Özbaba
Op. Dr. Ayşe Gül Aytemür
Uzm. Dr. Berrak Taş
Op. Dr. Cem Hakan Yurtsever
Op. Dr. Deniz Taş Şentürk
Uzm. Dr. Devrim Taşkın
Uzm. Dr. Gönül Yılmazoğlu
Op. Dr. Halis Başbay
Uzm. Dr. Hasan Aydın
Uzm. Dr. Hatice Uzman
Uzm. Dr. Işıl Çelikkol Yılmaz
Uzm. Dr. İbrahim Şaşmaz
Uzm. Dr. Mahmut Tekin
Opr. Dr. Melikşah Bulut
Dr. Murat Köşkeroğlu
Prostat kanseri Türkiye’de erkeklerde en sık görülen ikinci kanserdir. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki prostat kanseri erken evrede hiç bir şikayete sebep olmaz ve erken tanısı sadece kan PSA düzeyi ve prostat muayenesini içeren prostat kontrolü ile olur. Ancak sevindirici olan, erken evrede tanı konulduğu zaman tedavisi mümkün olan bir hastalık olmasıdır. Diğer kanserlerde olduğu gibi prostat kanserinin de bir çok evresi vardır ve her evresinde farklı tedavi yaklaşımları bulunmaktadır. Biz bu kitapçıkta prostat kanseri ile ilgili aklınıza gelecek sorulara cevap vermeye çalıştık.
Hekim idrar yapma ile ilgili bazı yakınmalarla başvuran kişinin öyküsünü dinledikten sonra prostat muayenesi yapar ve kan PSA değerini de içeren bazı laboratuvar testlerini ister ve idrar akım hızını ölçer.
Ancak prostat kanseri genellikle erken evrede herhangi bir yakınmaya neden olmaz. Hastalığın ileri yaşta sık görülmesi, fakat erken evrede herhangi önemli bir yakınmaya sebebiyet vermemesi nedeniyle, hastalığın erken ve tedavi edilebilir dönemde tanınabilmesi amacıyla belirli bir yaşın üzerindeki erkeklerde kanser tarama tetkiklerinin yapılması önerilmektedir. Prostat kanseri taraması esas olarak, doktor tarafından yapılacak prostat muayenesi ve kan PSA düzeyinin değerlendirilmesi şeklindedir. Prostat kanseri kesin tanısı, muayene ve/veya PSA testindeki şüpheden yola çıkılarak, prostattan parça alınması (prostat biyopsisi) ile konur. Tanıda kullanılan yöntemler şunlardır:
Prostat Muayenesi: Prostat hastalıklarının tanısında en önemli aşamalardan biri prostatın makat tan yapılan parmakla muayenesidir. Bu muayenede prostatın büyüklüğü, kıvamı ve muayene ile hissedebilecek bir sertlik olup olmadığı kontrol edilir.
Kan Prostat Spesifik Antijen (PSA) Düzeyi: Prostat kanserinin tanısında bir diğer önemli aşama kandaki PSA seviyesinin belirlenmesidir. PSA prostattan salgılanan ve kana belirli oranda geçen bir proteindir. Prostata özgü, ancak prostat kanserine özgü bir madde değildir. Yani prostat kanserinde yükselebilmekle beraber, prostatın iyi huylu büyümesi ve prostatın iltihabi hastalıklarında da yükselebilmektedir. Kan PSA düzeyindeki her artış, kişide mutlaka kanser olduğunu göstermez. Bununla beraber, PSA düzeyindeki değişimler hekime hastanın kanser yönünden incelemesinin gerekliliği konusunda yol göstericidir. PSA testinin prostat muayenesine kıyasla kanser tanısı açısından daha iyi bir belirteç olduğu bilinmektedir. Ancak kişide prostat kanserinin kesinlikle olmadığını garanti edebilecek bir PSA düzeyi yoktur.
Prostatın MR ile Görüntülenmesi: Son zamanlarda çok önem kazanmıştır. Biyopsi yapma kararında yardımcı önemli bir bilgi kaynağıdır.
Prostat yalnızca erkeklerde bulunan ve meni içeriğinin bir kısmını oluşturan bir salgı bezi organıdır. Erişkin erkekte yaklaşık olarak bir kestane büyüklüğü ve şekildedir. Vücut içi yerleşimi mesaneden hemen sonra, rektumun önündedir. Prostat bezi mesaneden idrarın boşalmasını sağlayan kanalın ilk bölümünü bir yüzük gibi çepeçevre sarar.
Ailede Prostat Kanseri Olması: Prostat kanserinde ailevi geçiş söz konusu olabilir. Birinci derecede akrabada hastalığın bulunması ile hastalık riski iki katına çıkmakta, iki veya daha fazla birinci derecede akrabada hastalığın bulunmasıyla bu oran 5-11 kat arasında artış göstermektedir.
Irk ve Çevresel Faktörler: Irksal özellikler hastalığın sıklığını etkilemekle beraber, aynı ırktan fakat farklı bölgelerde yaşayan insanlarda hastalık sıklığının yaşanılan bölgeye uyum göstermesi, çevresel faktörlerin etkilerinin önemine işaret etmektedir. Hastalığın gelişmesinde önemli olabilecek etkenlerin başlıcalarının beslenme tarzı, cinsel davranış, alkol tüketimi, ultraviyole ışınlara maruziyet ve kronik enflamasyon olabileceği tartışılmaktadır.
Beslenme: Yağdan zengin beslenmenin prostat kanseri gelişimi için risk faktörü olduğu düşünülmektedir.
Kanser tanısı konduktan sonraki aşama en uygun bir şeklide tedavi edilmesidir. Ancak tedavi kararı vermek için kanserin evrelendirilmesinin yapılmış olması ve patoloji raporunda rapor edilen bilgilerin de değerlendirilmesi gerekir.
Prostat kanserinde uygulanacak tedavi, hastalığın vücuttaki yaygınlığı ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle prostat dokusunda kanser saptanmışsa doktorun hastalığın yaygınlığını (evresi) bilmesi gerekir. Evreleme sırasında kanserin sadece prostat bezi içerisinde sınırlı olup olmadığı; prostat dışı yayılım varsa nerelerde olduğu araştırılır. Kanser hücrelerinin çoğalmasıyla kanser prostat dışına, önce çevre organlara ve lenf benzlerine sonra ise vücudun başka yerlerine yayılma eğilimi gösterir. Bu şekilde kanser hücrelerinin kan ve lenf yoluyla kemik, akciğer ve karaciğer gibi uzak organlara da yayılmasına metastaz denir.
Lokalize Prostat Kanseri: Kanser sadece prostat içindedir.
Lokal İleri Evre Prostat Kanseri: Kanser prostat kapsülü dışına çıkmıştır ancak başka organlara yayılmamıştır.
Metastatik Prostat Kanseri: Prostat öncelikle kemikler olmak üzere başka organlara yayılmıştır.
Biopside kanser teşhis edildikten sonra, biopsi örneklerindeki kanser hücrelerinin farklılaşma derecesini hakkında bilgi verir. Üreme ve yayılım hızı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Gleason skorlamasında biyopsi örneğinde en yüksek oranda tespit edilen yapısal görünüm (patern) birinci sırada, ikinci sıklıkta gözlenen patern de ikinci sırada rapor edilmekte ve bu ikisinin toplamından bir skor elde edilmektedir. Sonuçta hastanın elindeki raporda kanser özelliğini tarifleyen Gleason skor 3+4=7 gibi bir rapor olmaktadır. Buradaki Gleason skoru= Primer Patern + Sekonder Patern olarak belirlenmektedir. Gleason skor 6 kanserler genellikle rapor edilen en düşük skorlu kanserlerdir (Gleason skor 4 veya 5 pek rapor edilmemektedir). Tıp literatüründe bugüne kadar Gleason skor 6 kanseri olan ve metastaz yapan tek bir olgu rapor edilmiştir ve kanımızca bu hastada da durumun böyle olması oldukça tartışmaya açıktır. Dolayısıyla Gleason skor 6 kanser pratik olarak metastaz yapmayan bir kanserdir ve bugüne kadar ölüme yol açtığı gösterilmemiştir. Öte yandan Gleason skoru ≥7 kanserler metastaz yapıp, hastanın hayatını tehdit edebilirler. Yüksek Gleason skoru aşırı hızlı çoğalma kapasitesine sahip tümörleri ifade eder ve teşhis edildiğinde, prostat dışına yayılım ihtimalinin yüksek olduğu bilinmektedir. Bu tip hastalarda prognoz kötü kabul edilir. Düşük Gleason skorunda daha yavaş ilerleyen ve daha iyi prognoz söz konusudur.
Prostat kanserinde tedavi kararı verirken hastanın yaşı, eşlik eden başka hastalıkların varlığı, kan PSA düzeyi, evresi ve patoloji raporunda belirtilen Gleason skoru göz önünde bulundurularak karar verilir. Prostat kanseri tedavisinde uygulanan tedavi seçenekleri arasında şunlar yer almaktadır:
Prostatta yaşla beraber ortaya çıkan kanserlerin önemli bir kısmı ya hiç ilerlemez veya çok yavaş ilerler. Bu kanserler metastaz yapmaz ve hayatı tehdit etmezler. Bunlara klinik önemsiz kanserler veya çok düşük riskli kanserler denmektedir ve güncel anlayışımıza göre bu kişilere uygulanacak tedavi gereksiz bir tedavidir. Aktif izlem kararı alınan hastaların takibinde prostat muayenesi, kan PSA düzeyi ve prostat biyopsileri vardır. Zaman içinde, özellikle biyopsi bulgularında değişiklik meydana gelirse, hastalar tedaviye yönlendirilebilir. Son çalışmalar aktif izlem kararı alınan her 3 hastadan ancak birinde ek bir tedaviye gereksinim duyulacağını göstermektedir.
Prostat kanserinin erken evresinde sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Prostat bezinin tamamının çıkartıldığı bir işlemdir ve yapılan ameliyata “Radikal Prostatektomi” adı verilir. Özellikle prostata sınırlı olduğu düşünülen tümörlerde, hastanın beklenen yaşam süresi 10 yılın üzerinde ise uygulanabilir bir tedavi yöntemidir.
Radikal prostatektomi operasyonu açık, laparoskopik ya da robot yardımlı teknikler ile gerçekleştirilir. En iyi sonuçların alınabilmesi açısından hangi tekniğin kullanılacağından ziyade, konusunda uzman ve deneyimli bir cerrahın ameliyatı gerçekleştirmesi en önemli faktördür. Ameliyat sonrası görülebilen en sık yan etkiler geçici veya kalıcı şekilde idrar kaçırma, peniste cinsel ilişki için yeterli sertleşmenin olmamasıdır.
Radyasyon (ışın) tedavisinde kanser hücrelerinin yüksek enerjili ışınlarla yok edilmesi ve büyümelerinin önlenmesi hedeflenir. Erken evre prostat kanserinde radyasyon tedavisi, cerrahiye bir alternatif olarak veya cerrahiyi takiben o bölgede kalmış olabilecek kanser hücrelerini yok etmek amacıyla uygulanabilir. Prostat kanseri diğer organlara ve özellikle kemiğe sıçrarsa, radyoterapi bu alanlara da uygulanarak, kanserin burada oluşturduğu rahatsızlıkların giderilmesi sağlanabilir.
Prostat kanseri hücreleri büyümek ve çoğalmak için erkeklik hormonlarına (testosteron) gereksinim duyarlar. Bu nedenle, prostat kanserinin tedavisinde kandaki erkeklik hormonu seviyesinin düşürülmesi veya hormonun hücrelere etkisinin engellenmesi önemli bir yer tutar. Vücudun başka yerlerine yayılmış olsalar da, hormon seviyesindeki düşüş tüm kanser hücrelerini etkiler. Hormon tedavisi “sistemik” bir tedavidir ve temel kullanım alanı hastalığın metastaz yaptığı dönemdir. Ancak hormon tedavisinin metastatik hastalık dışında da kullanım alanları mevcuttur. Örneğin radyoterapi ile birlikte kullanımı, uygun hastalarda, ışın tedavisinin etkinliğini arttırır. Ameliyat veya ışın tedavisi sonrasında hastalık nüks ederse de, yine uygun hastalarda kullanılabilir.
Metastatik Hastalarda Hormon Tedavisine Başlarken Aynı Zamanda Erken Kemoterapi Uygulaması
Metastatik prostat kanseri teşhisi konan ve henüz hormonal tedaviye başlamamış hastalarda hormonal tedavi ile birlikte 6 kür kemoterapinin tedavi başlangıcında uygulanması son derece güncel bir uygulamadır.
Sağlık Rehberimizi Keşfedin
Kişisel verileriniz; veri sorumlusu olarak Vega Hospital tarafından işletilen (www.vegahospital.com.tr) internet sitesini ziyaret edenlerin gizliliğini korumak Kurumumuzun önde gelen ilkelerindendir. Bu Çerez Kullanımı Politikası (“Politika”), tüm web sitesi ziyaretçilerimize ve kullanıcılarımıza hangi tür çerezlerin hangi koşullarda kullanıldığını açıklamaktadır.
Çerezler, bilgisayarınız ya da mobil cihazınız üzerinden ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır.
Genellikle ziyaret ettiğiniz internet sitesini kullanmanız sırasında size kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak, sunulan hizmetleri geliştirmek ve deneyiminizi iyileştirmek için kullanılır ve bir internet sitesinde gezinirken kullanım kolaylığına katkıda bulunabilir. Çerez kullanılmasını tercih etmezseniz tarayıcınızın ayarlarından Çerezleri silebilir ya da engelleyebilirsiniz. Ancak bunun internet sitemizi kullanımınızı etkileyebileceğini hatırlatmak isteriz. Tarayıcınızdan Çerez ayarlarınızı değiştirmediğiniz sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiğinizi varsayacağız.
İnternet sitelerinde yer alan çerezlerde, türüne bağlı olarak, siteyi ziyaret ettiğiniz cihazdaki tarama ve kullanım tercihlerinize ilişkin veriler toplanmaktadır. Bu veriler, eriştiğiniz sayfalar, incelediğiniz hizmet ve ürünler, tercih ettiğiniz dil seçeneği ve diğer tercihlerinize dair bilgileri kapsamaktadır.
Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Sitede tercih ettiğiniz dil ve diğer ayarları içeren bu küçük metin dosyaları, siteye bir sonraki ziyaretinizde tercihlerinizin hatırlanmasına ve sitedeki deneyiminizi iyileştirmek için hizmetlerimizde geliştirmeler yapmamıza yardımcı olur. Böylece bir sonraki ziyaretinizde daha iyi ve kişiselleştirilmiş bir kullanım deneyimi yaşayabilirsiniz.
İnternet Sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Oturum çerezlerini ziyaretinizi süresince internet sitesinin düzgün bir şekilde çalışmasının teminini sağlamaktadır. Sitelerimizin ve sizin, ziyaretinizde güvenliğini, sürekliliğini sağlamak gibi amaçlarla kullanılırlar. Oturum çerezleri geçici çerezlerdir, siz tarayıcınızı kapatıp sitemize tekrar geldiğinizde silinir, kalıcı değillerdir.
Bu tür çerezler tercihlerinizi hatırlamak için kullanılır ve tarayıcılar vasıtasıyla cihazınızda depolanır Kalıcı çerezler, sitemizi ziyaret ettiğiniz tarayıcınızı kapattıktan veya bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra bile saklı kalır. Tarayıcınızın ayarlarından silinene kadar bu çerezler tarayıcınızın alt klasörlerinde tutulurlar.
Kalıcı çerezlerin bazı türleri; İnternet Sitesini kullanım amacınız gibi hususlar göz önünde bulundurarak sizlere özel öneriler sunulması için kullanılabilmektedir.
Kalıcı çerezler sayesinde İnternet Sitemizi aynı cihazla tekrardan ziyaret etmeniz durumunda, cihazınızda İnternet Sitemiz tarafından oluşturulmuş bir çerez olup olmadığı kontrol edilir ve var ise, sizin siteyi daha önce ziyaret ettiğiniz anlaşılır ve size iletilecek içerik bu doğrultuda belirlenir ve böylelikle sizlere daha iyi bir hizmet sunulur.
Ziyaret ettiğiniz internet sitesinin düzgün şekilde çalışabilmesi için zorunlu çerezlerdir. Bu tür çerezlerin amacı, sitenin çalışmasını sağlamak yoluyla gerekli hizmet sunmaktır. Örneğin, internet sitesinin güvenli bölümlerine erişmeye, özelliklerini kullanabilmeye, üzerinde gezinti yapabilmeye olanak verir.
İnternet sitesinin kullanım şekli, ziyaret sıklığı ve sayısı, hakkında bilgi toplayan ve ziyaretçilerin siteye nasıl geçtiğini gösterirler. Bu tür çerezlerin kullanım amacı, sitenin işleyiş biçimini iyileştirerek performans arttırmak ve genel eğilim yönünü belirlemektir. Ziyaretçi kimliklerinin tespitini sağlayabilecek verileri içermezler. Örneğin, gösterilen hata mesajı sayısı veya en çok ziyaret edilen sayfaları gösterirler.
Ziyaretçinin site içerisinde yaptığı seçimleri kaydederek bir sonraki ziyarette hatırlar. Bu tür çerezlerin amacı ziyaretçilere kullanım kolaylığı sağlamaktır. Örneğin, site kullanıcısının ziyaret ettiği her bir sayfada kullanıcı şifresini tekrar girmesini önler.
Ziyaretçilere sunulan reklamların etkinliğinin ölçülmesi ve reklamların kaç kere görüntülendiğinin hesaplanmasını sağlarlar. Bu tür çerezlerin amacı, ziyaretçilerin ilgi alanlarına özelleştirilmiş reklamların sunulmasıdır.
Aynı şekilde, ziyaretçilerin gezinmelerine özel olarak ilgi alanlarının tespit edilmesini ve uygun içeriklerin sunulmasını sağlarlar. Örneğin, ziyaretçiye gösterilen reklamın kısa süre içinde tekrar gösterilmesini engeller.
Çerezlerin kullanımına ilişkin tercihlerinizi değiştirmek ya da çerezleri engellemek veya silmek için tarayıcınızın ayarlarını değiştirmeniz yeterlidir.
Birçok tarayıcı çerezleri kontrol edebilmeniz için size çerezleri kabul etme veya reddetme, yalnızca belirli türdeki çerezleri kabul etme ya da bir internet sitesinin cihazınıza çerez depolamayı talep ettiğinde tarayıcı tarafından uyarılma seçeneği sunar.
Aynı zamanda, daha önce tarayıcınıza kaydedilmiş çerezlerin silinmesi de mümkündür.
Çerezleri devre dışı bırakır veya reddederseniz, bazı tercihleri manuel olarak ayarlamanız gerekebilir, hesabınızı tanıyamayacağımız ve ilişkilendiremeyeceğimiz için internet sitesindeki bazı özellikler ve hizmetler düzgün çalışmayabilir. Tarayıcınızın ayarlarını aşağıdaki tablodan ilgili link’e tıklayarak değiştirebilirsiniz.
İnternet Sitesi Gizlilik Politikası …………………………………..tarihlidir. Politika’nın tümünün veya belirli maddelerinin yenilenmesi durumunda Politika’nın yürürlük tarihi güncellenecektir. Gizlilik Politikası Kurum’un internet sitesinde (www.vegahospital.com.tr) yayımlanır ve kişisel veri sahiplerinin talebi üzerine ilgili kişilerin erişimine sunulur.
Vega Hospital
Adres: Kazimiye Mah. Uğur Mumcu Cad. No:6 Çorlu / Tekirdağ
Telefon: 444 40 47
Web Adresi: www.vegahospital.com.tr
RANDEVU FORMU
Prostat Kanseri
RANDEVU FORMU
Sizlere en kısa sürede dönüş sağlayacağız.