Meme kanserleri genel olarak “ağrısız kitle” şeklinde kendini belli ederler. Ilerleyen aşamalarda meme cildinde değişiklik, meme başında içeri çökme, koltuk altında ele gelen beze şeklinde kendini gösterebilir. Ideal olan hiç bir şikayet ve kitle olmadan 1. evrede eğer hastalık var ise yakalanmasıdır. 1. evrede; ele gelen bir kitle olmaksızın çekilen ultrason ve mammografilerde kitle görülerek tanı konulur. 2. evrede; ya ele gelen bir kitle vardır ya da koltuk altında küçük tek bir lenf bezi memede kitle olmaksızın görülebilir. 3.evrede; memedeki kitle daha büyüktür ve koltuk altındaki lenf bezlerinin sayısı artmıştır ve birbirleriyle birleşme eğilimindedir. Lokal ileri evre; meme cildinde iyileşmeyen yaralar, meme cildinde portakal kabuğu görünümü ile kendini gösteren hastalık. 4. evrede; uzak organ sıçramaları ile karşımıza çıkmaktadır.
Evreye ve meme kanserinin histolojik tipine, ileri patolojik incelemelerde hormon reseptör pozitif veya negatiflikleri ile cERB pozitif veya negatifliğine göre tedavi tipi belirlenir.
Meme kanserinden korkmayalım, geç kalmaktan korkalım. Düzenli meme kontrolleri yapılması meme kanserinin farkındalığı programında ki en önemli husustur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Bununla ilgili en yakınınızda ki sağlık kurumuna veya düzenli takibe gittiğiniz bir doktorunuz var ise bu şekilde takip yaptırmanız Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilmektedir. Herkese mutlu, farkındalık içerisinde ve sağlıklı bir hayat diliyoruz.